Blijf op de hoogte van opleidingen en workshops!

Het Bapas Manifest

Bapas wil het Belgische kwaliteitsbier 'Top of Mind' houden door in te zetten op de uitgelezen combinatie tussen bier en lekker eten. Vanuit de overtuiging dat lekker eten en drinken mensen verbindt, biedt Bapas een antwoord op de vraag hoe het Belgische bier op een geloofwaardige manier kan worden gepromoot.
Bapas is een expertisecentrum dat actief bijdraagt aan het bevorderen van het Belgisch bierpatrimonium en dat ernaar streeft de Belgische biercultuur beleving als immaterieel Unesco-werelderfgoed te handhaven.
Bapas doet dit door
  • het inrichten van kwalitatief onderwijs rond bier & gastronomie
  • het participeren aan kwalitatief onderzoek rond bier & gastronomie
  • het ondersteunen van kwaliteitsvolle initiatieven rond bier & gastronomie
Informatie en kennis over bier & gastronomie worden omgezet in attitude en praktische vaardigheden met als doel de producent en de eindgebruiker te informeren en te inspireren.
Bapas communiceert via zijn geregistreerd kwaliteitslabel 'BAPAS', via zijn ambassadeurs en via het bapas.be platform. Nieuwe media worden hierbij ingezet om traditie en vakmanschap hier en internationaal te promoten.

Bapas©, Bier & Tapas, is een in de EU geregistreerd handelsmerk.

hoe het begon

Het begon allemaal als een uit de hand gelopen hobby na een ontmoeting tussen bierliefhebbers Sven Gatz, Filip Delvaux, Jan Pille en Karl van Malderen met de publicatie van het eerste Bapasboek in 2011. Nauwelijks enkele maanden later was het boek uitverkocht (niet langer verkrijgbaar) en nog hetzelfde jaar verscheen het tweede Bapasboek (2de druk in 2017).
De Belgische bierwereld reageerde enthousiast op het unieke en meteen toonaangevende Bapas concept en al snel zagen de bierpaspoorten het daglicht. Ondertussen werd ook een samenwerking aangegaan met Syntra en Bapas vond zijn weg op allerlei bier- en food evenementen, workshops en tastings. Vandaag staat Bapas voor een kwalitatieve aanpak die het Belgische bier op een originele manier internationaal op de kaart zet.

De gezichten achter Bapas

Karl Van Malderen
Karl Van Malderen
Karl is naast docent bier en gastronomie, expert voedings- en gezondheidsleer ook oprichter van de Beerpairing Academy. Hij schreef verschillende boeken over beer & food en is de drijvende kracht achter het Bapas-concept. Zijn onverdroten inbreng in het bedenken en ontwikkelen van recepten, producten en concepten heeft Bapas gebracht waar het vandaag staat.
Filip Delvaux
Filip Delvaux
Vanuit het Expertise Centrum Brouwkunde staat Filip, doctorandus in de bio-ingenieurswetenschappen en tevens directeur van Brouwerij De Kroon, in voor de wetenschappelijke onderbouw die aan de grondslag ligt van het Bapas-concept. Filip, zoon van Professor Emeritus Freddy Delvaux is een Belgisch brouwer en wordt omschreven als de "smaakexpert" en " beste neus van België" wat bier betreft.

bapas ambassadeurs

ZELF AAN DE SLAG ALS BAPAS AMBASSADEUR ?

Meer info over de opleidingen en het Bapas ambassadeurschap in de Beerpairing Academy.

brouwers en coöperanten

Brouwers en coöperanten waar we mee samenwerken.
Brouwerij Boon Brouwerij De Kerf Brouwerij Malheur Brouwerij Roman Brouwerij De Troch Brasserie Du Bocq Brasserie Chimay Brasserie Delvaux Brouwerij Maredret Schelde brouwerij Schelde 3 Fonteinen Schelde Timmermans Schelde De Ranke Schelde Grimbergen Schelde Martin's Schelde Ter Dolen Schelde Van Steenberge Brouwerij Westmalle Brouwerij Brussels Beer Project Brouwerij Het Anker Brouwerij Oud Beersel Brouwerij Huyghe Brouwerij Verhaeghe