close
  • Zwart
  • Tripel
  • Lager
  • Roodbruin
  • Spontaan
  • Blond
  • Fruit
  • Tarwe
  • Hop
  • Amber
  • Bruin
  • Zwaar bruin

Gepofte bio aardappel met gerookt spek, pittige Cheddar & Krab

Gepofte bio aardappel met gerookt spek, pittige Cheddar & Krab
voor 4 personen
personen
gemakkelijk
niveau
duur

Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
  1. 4 bio bak aardappelen
  2. 200 gram gerookt spek
  3. 200 gram zure room
  4. 1 teentje look
  5. 4 augurken
  6. 20 gram bieslook
  7. 20 g platte peterselie
  8. 2 stengels lente-ui
  9. 100 gram pittige Cheddar
  10. peper
  11. zout
  12. muskaatnoot
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 220°. Was de aardappelen grondig en schik ze in wat grof zout op een ovenschaal. Laat ze gedurende 1 uur poffen. Prik in de aardappel om de garing te controleren.
  2. Hak de kruiden, lente-ui, en augurken fijn en doe in een glazen kom. Rasp er het teentje look bij en zet opzij.
  3. snijd het spek in blokjes en bak het spek in een pan goudbruin. Het vet van de pan, hou je apart
  4. Halveer de aardappel voorzichtig met een mes. Lepel de aardappelen leeg en doe in de glazen kom bij de kruiden en snuif muskaatnoot. Voeg nu het vet, 150 g zure room, paar lepels spekjes, een flinke snuif zout, peper toe en meng alles goed door elkaar. Proef! Vul de aardappel tot de rand terug op met het mengsel
  5. Lepel er het spek bovenop en werk af met de geraspte cheddar.
  6. Zet de aardappel terug in de ovenschaal 15 minuten in een oven van 200° met grillfunctie. Werk af met wat extra zure room (+ snuifje zout) en verse peterselie pluksels.
beerpairing
beerpairing
De Krab van de Scheldebrouwerij is een zacht bittere Belgische amber ale met licht moutig en kruidig aroma. Bij deze pairing contrasteren we het bier bitter met zout in vulling en kaas. Dit brengt een bitterzout balans in evenwicht!. Het zout is afkomstig uit het spek en wat we extra toevoegen. Doordat het zout het bittere karakter neutraliseert, komt het zachte en zoete (aardappel en bier) meer naar de voorgrond. Op het einde de Cheddar goed bruin grillen zorgt voor aansluiting bij het karamel profiel afkomstig uit de kleur-mouten. Ook het rokerige van het spek vindt hier een subtiele aansluiting. Het licht kruidige in bier komt terug in de verse kruidenvulling. Speel zelf met het toevoegen van zout om op jouw eigen beleving te optimaliseren.
Reacties:
Alles weten over bier en eten
Bestel hier het bapas boek
Bestel hier het bapas boek
Deel dit recept