close
  • Zwart
  • Tripel
  • Lager
  • Roodbruin
  • Spontaan
  • Blond
  • Fruit
  • Tarwe
  • Hop
  • Amber
  • Bruin
  • Zwaar bruin

Chocolade brownie met amandel, koffie ijs, verse vijgen jam & Oesterstout

Chocolade brownie met amandel, koffie ijs, verse vijgen jam & Oesterstout
voor 6 personen
personen
gemiddeld
niveau
duur

Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
  1. 1 kg verse vijgen
  2. ½ chili
  3. 7.5 cl porto
  4. 75 g bruine suiker
  5. 1 citroen
  6. 1 vanillestok
  7. 4 bollen vanille ijs
  8. 4 gram vers gemalen koffie
  9. 5 cl stout
  10. snuif zout
  11. 1 tak rozemarijn
  12. 50 g bittere chocolade
  13. 80 g boter
  14. 2 eieren
  15. 80 g suiker
  16. 40 g bloem
  17. 50 g geroosterde amandelen
Bereiding
  1. Doe in pan ongeveer ½ liter water samen met de suiker en sap van de citroen. Breng aan de kook. Snijd ondertussen de vijgen in kleine stukje, hak de chili heel fijn, en breng samen met het vanillemerg en de lege vanillepeul aan de kook. Giet er de porto over en leg de tak rozemarijn er in. Dek af en laat minimum 1 uur koken op laag vuur. Check regelmatig dat het mengsel niet droog kookt. In dit geval vul je aan met water.
  2. Doe het ijs in een kom, strooi hierop de gemalen koffie, giet er de stout bij en meng met een vork tot je een gladde massa krijgt. Dek de kom af en zet ze terug in de ijskast.
  3. Smelt de chocolade op een zacht vuur in een steelpannetje met dikke bodem en roer er de boter door. (alternatief is bain marie) Klop ondertussen de eieren met de suiker luchtig met een garde en meng dit onder het chocolademengsel. Zeef de bloem erbij en meng. Hak de amandelen grof en meng ze voorzichtig onder het chocoladebeslag. Snuifje zout toevoegen.
  4. Bekleed een bakvorm van 15 op 25 cm met bakpapier en stort het beslag hierin. Brownies bakken doe je op gevoel. Bak af op 170 °C. Als je in de brownie prikt met een mes, mag er geen beslag blijven plakken. Haal de brownie uit de oven en wikkel hem in plasticfolie.
  5. Snijd de brownie in 6 stukken, wanneer hij voldoende is afgekoeld. Neem een diep bord en strijk er vijgen jam uit, schik er een de brownie op, ernaast een quenelle koffie-ijs en werk af met de verse vijgenjam en paar amandelen.
beerpairing
beerpairing
De oesterstout van de Scheldebrouwerij is een gitzwart bier met een aroma van koffie, chocolade en rood fruit. De delicate stout met zijn romige schuimkraag proeft bitterzoet met licht ziltige toetsen op de achtergrond. Koffie-ijs en de verse vijgen jam sluiten aan bij het bier aromaprofiel. Terwijl vanille en chili de pairing punch geven, houden we gelijke tred met het hoge alcohol (8.5 %) gehalte met suiker, boter en amandelen. Een elegant evenwicht tussen bier en een smeuïg chocolade dessert, waarbij alles harmonieus in elkaar overvloeit.
Reacties:
Alles weten over bier en eten
Bestel hier het bapas boek
Bestel hier het bapas boek
Deel dit recept