close
  • Zwart
  • Tripel
  • Lager
  • Roodbruin
  • Spontaan
  • Zwaar blond
  • Fruit
  • Tarwe
  • Hop
  • Amber
  • Bruin
  • Zwaar bruin

Bruine toast met gorgonzola en chutney van mango & St Bernardus Christmas

Bruine toast met gorgonzola en chutney van mango & St Bernardus Christmas
voor 8 personen
personen
gemakkelijk
niveau
duur

Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
  1. 200 g gorgonzola
  2. 4 sneden multigranen brood
  3. 1 soeplepel korianderzaad
  4. 1 kg mango
  5. 3 soeplepels Luikse peren siroop
  6. 1 dl goede ciderazijn
  7. handvol rucola
  8. handvol verse koriander
  9. 30 cl Sint Bernardus Christmas
Bereiding
  1. Plaats een anti kleef pan op matig vuur met 1 soeplepel korianderzaad en laat het zacht roosteren. Fijn vijzelen tot poeder.
  2. Snijd 1kg mango in dobbelsteentjes. Hak koriander grof en voeg toe. Vervolgens 3 soeplepels Luikse perensiroop, 1 dl goede ciderazijn en 30 cl Sint Bernardus Christmas toevoegen. Kruid af met peper en zout van de molen. Ongeveer anderhalf uur laten sudderen tot compote en het bier is uitgedampt.
  3. Volledig laten afkoelen en afwerken met versnipperde verse koriander pluksels. Peper van de molen of piment, fijn zeezout.
  4. Snijd van het bruin brood 4 mooi dunnen sneden en snijd ze nog eens door. Voorverwarm de oven op 170°. Toast het brood in 3 à 5 minuten in de oven. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Verdeel de Kaas in 8 gelijke porties en leg hem op de toasten. Werk af met de chutney en jonge rucola.
beerpairing
beerpairing
St Bernardus Christmas Ale wordt gebrouwen met meerdere hop- en moutsoorten, wat zorgt voor meer aroma's en smaken. Het is een zwaar (10%) zoet zuur donker bier, met een volle moutige en fruitige smaak. Het bier werd gepaard aan een zachte blauwschimmelkaas die je doet watertanden. De zoute kaas haalt op zijn beurt de lichte bitterheid van het bier nog wat naar beneden en het geheel wordt in de mond afgerond met bruine toast dat de donkere mouten van het bier aanvult. Met de chutney van mango breng je de zoet zuur balans in evenwicht, wat de fruitige ondertonen in het bier naar boven haalt. Een eenvoudig gerecht voor een hemelse pairing.
Reacties:
Alles weten over bier en eten
Bestel hier het bapas boek
Bestel hier het bapas boek
Deel dit recept