Roquefort met bleekselderij, walnoot, jonagold & Liefmans Goudenband

12
personen

: gemakkelijk
: 5 minuten
Ingrediënten
- 12 mooie stengels bleekselderij
- ijsblokjes
- 1 jonagold
- sap van 1 citroen
- 100 g zachte roquefort
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels graanmosterd
- 2 eetlepels room
- 24 rozijnen
- 6 walnoten
- enkele mosterdscheuten (eventueel)
Bereiding
- Was de stengels bleekselderij grondig. Schil ze eventueel met een dunschiller om nerven en vezels te verwijderen.
- Zet de stengels in een glas met water met ijsblokjes.
- Verwijder het klokhuis van de jonagold en snijd hem ongeschild in kleine blokjes.
- Leg de jonagoldblokjes onmiddellijk in water met een scheutje citroensap, zodat ze niet verkleuren.
- Snijd de roquefort in mooie, gelijke blokjes.
- Los de suiker op in een eetlepel warm water.
- Voeg de graanmosterd en de room toe. Proef en zet je dressing opzij.
- Haal de stengels bleekselderij uit het ijswater en dep ze droog met keukenpapier.
- Schik de roquefort, de appel, de rozijnen, de walnoten en de dressing op de stengels selderij.
- Werk eventueel af met enkele mosterdscheuten.

beerpairing
Alleen al de kleur van Liefmans Goudenband toont dat dit een uiterst complex bier is. Het donkerbruine bier met een rode gloed heeft een sterke, fruitige geur met toetsen van moutkaramel. Kers, pruim en eik doen ons zelfs aan een rode wijn met diepgang denken. Het proeven reveleert vervolgens een aangenaam zurige smaak die verder eerder op de achtergrond overgaat in wat zoetigheid. Het zuurzoete van dit bier contrasteert prachtig met de zilte roquefort. Via het houtaroma maken we een waldorfsalade-bruggetje met walnoot, appel en selderij. Een smaakbombardement dat stilletjes uitdooft, maar nu en dan weer opflakkert. Heerlijk en simpel!