close
  • Zwart
  • Tripel
  • Lager
  • Roodbruin
  • Spontaan
  • Blond
  • Fruit
  • Tarwe
  • Hop
  • Amber
  • Bruin
  • Zwaar bruin

Peperkoeken wangetjes & Westvleteren 8

Peperkoeken wangetjes & Westvleteren 8
voor 10 personen
personen
gemakkelijk
niveau
duur

Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
  1. 600 gram varkenswangen
  2. 25 gram boter
  3. 1 ui
  4. 1 stengel groene selder
  5. 4 sneden peperkoek
  6. 1 flesje zoet bruin bier (Kasteelbier, Westvleteren 8)
  7. 20 cl kalfsfond
  8. 1 takje tijm
  9. 1 tak rozemarijn
  10. 1 bosje platte peterselie
  11. 1 laurierblad
  12. 1 kl speculaaskruiden
  13. peper en zout
Bereiding
  1. Smelt een klontje boter in de pan en bak de gehakte ui en de gehakte selder samen met de varkenswangen, langs beide kanten bruin op een hoog vuur.
  2. Kruid de wangen af met peper en zout.
  3. Blus het geheel met het bier en de kalfsfond.
  4. Voeg 4 sneden peperkoek in blokjes toe.
  5. Voeg speculaaskruiden, een takje tijm, een tak rozemarijn, een laurierblad en de platte peterselie toe.
  6. Draai het vuur laag, dek af en laat zo 60 minuten garen.
  7. Neem de varkenswangen uit de saus, snijd ze in dunne plakjes en laat ze even rusten onder aluminiumfolie.
  8. Zeef de saus en laat ze tot de gewenste dikte inkoken.
  9. Serveer met frietjes of op een stukje peperkoek.
  10. Lepel over de wang wat jus en bestrooi met wat peterselie.
beerpairing
beerpairing
De blauwe capsule van Westvleteren 8 is een edel bier met een moutig/fruitige volle smaak. Bij dit bier maak ik jullie een ridderlijke stoverij van varkenswangen met authentieke vondelmolenpeperkoek. Het vlees heeft door zijn dooradering met kleine pezen en zenuwweefsel, een bijzondere textuur. Bijgevolg moet het vlees voldoende lang garen tot de collageenrijke weefsels de kans krijgen zich om te zetten in gelatine. Indien je de wangen gaart in het bier en de peperkoek, bekom je een zoete en smeuïge stoverij met een aangenaam bier bittertje. In het gezelschap van een Westvleteren 8 is dit een niet te versmaden toppertje.
Reacties:
Alles weten over bier en eten
Bestel hier het bapas boek
Bestel hier het bapas boek
Deel dit recept