close
  • Zwart
  • Tripel
  • Lager
  • Roodbruin
  • Spontaan
  • Blond
  • Fruit
  • Tarwe
  • Hop
  • Amber
  • Bruin
  • Zwaar bruin

Zwarte pens met rode kool, pastinaak en gemarineerde appel & Chimay Blauw

Zwarte pens met rode kool, pastinaak en gemarineerde appel & Chimay Blauw
voor 4 personen
personen
gemiddeld
niveau
duur

Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
  1. 1 kleine ui
  2. 1 mini rode kool
  3. smout
  4. 1 jonagold
  5. 150 ml witte wijnazijn
  6. 4 jeneverbessen
  7. 4 kruidnagels
  8. 1 kaneelstok
  9. 100 ml port
  10. 1 pastinaak
  11. boter
  12. 1 eetlepel volle room
  13. nootmuskaat
  14. 8 theelepels kandijsuiker
  15. 4 zwarte pens
Bereiding
  1. Rasp de rode kool en snij de ui in blokjes. Verhit wat smout in een kookpot. Stoof de ui even aan. Voeg de rode kool toe.
  2. Schil de appel. Snijd 6 schijven van de appel en steek er 6 ringen uit met. Leg de appel in de witte wijnazijn. Versnijd de rest van de appel in stukjes en voeg ze bij rodekool. Kneus de jeneverbessen, zodat ze meer smaak afgeven. Stop ze samen met de kruidnagels in een thee-ei en leg mee in de pot met de kaneelstok en laat enkele minuten meestoven op een zacht vuur. Zet na enkele minuten het vuur iets hoger en voeg de port toe. Laat het vocht al roerend een beetje verdampen, leg het deksel op
  3. Schil ondertussen de pastinaak, en versnijd hem in blokjes en kook gaar in licht gezouten water. Doe de pastinaak in een blender met een klontje boter, en de room, nootmuskaat en snuifje zout en pureer
  4. Voeg na 30 min de kandijsuiker toe aan de kool, roer om en dek af. Laat nog 30 min verder sudderen.
  5. Bak de pens (optioneel in schijfjes) met een beetje boter.
  6. Haal de appelschijven uit de azijn en leg ze op de bordjes.
  7. Voeg de helft van de azijn bij de rode kool en roer om.
  8. Verwijder het thee-ei en de kaneelstok. Recupereer wat kookvocht in een steelpannetje en laat inkoken tot een jus en monteer met een klontje boter.
  9. Leg op een bord een appelschijfje, zwarte pens, pastinaak crème en rode kool. Napeer met de jus.
beerpairing
beerpairing
De Chimay blauw is door zijn romige en volmondige textuur geen doorsneebier. Wanneer je het sublieme aroma van chocolade en banaan zou doortrekken met een bol vanille-ijs, krijg de smaakbrug van banana split. Wanneer je het bier pairt met een hartig gerecht gebruik je best krachtige smaakvolle ingrediënten, zoals zwarte pens en rode kool. De pastinaak crème zorgt voor de smeuïgheid en het appeltje voor de frisheid. Het zure accent van de azijn laat de donkere trappist wat soepeler drinken. Prosit!
Reacties:
Alles weten over bier en eten
Bestel hier het bapas boek
Bestel hier het bapas boek
Deel dit recept